Laadtijden van uw webpagina optimaliseren

     

Bestanden verkleinen

De beste methode om de laadtijd van een webpagina te vergrootten is het verkleinen van de bestandsgrootte. In het geval van Bots & Bytes zijn dit de HTML-bestanden, CSS, de javascripts en de afbeeldingen. Het doel is om de totale grootte pe pagina van deze bestanden onder de 250 KiloByte te houden. Een klein beetje er overheen is niet echt een probleem maar zorg dat dit formaat zeker onder de 1 MB blijft. Rond dit punt zullen de zoekmachines zeker penalty's uitdelen.
Afbeeldingen en javascripts hebben meestal de meeste ruimte nodig maar ook hier is wel wat te winnen. Ook op een webpagina willen we kwalitatief goede foto's alleen is de originele foto vaak van dusdanige kwaliteit dat men deze kan vergrooten en afdrukken. Dit is online niet nodig. De afbeelding verkleinen naar het juiste formaat, de kleurendiepte aanpassen en opslaan als jpeg is meestal al genoeg om een heleboel ruimte te besparen. Een programma als Paint.net is hier heel geschikt voor. Verder zijn de javascripts vaak relatief groot. Het minimaliseren van deze bestanden kan wonderen verrichten. Dit proces haalt alle overbodige spaties en andere ruimtes weg. Dit bespaart veel ruimte en kan gewoon online gedaan worden bij bijvoorbeeld Javascript Minifier.

GZIP compressie

Een andere manier om de snelheid van een website te vergrootten is door de GZIP compressie in te stellen in een .htaccess bestand. Een klein stukje code toevoegen aan het bestand, mod_gzip_on Yes zorgt ervoor dat de bestanden gecomprimeerd en dus verkleind naar de bezoeker gaan zonder dat de webpagina hier negatief door beïnvloed wordt.
Hiernaast is het inschakelen van caching in de .htaccess een optie die vooral goed is voor de terugkerende bezoeker. Deze hoeft dan niet alle bestanden opnieuw te downloaden van de server, dit wordt opgeslagen op het apparaat van de gebruiker waardoor de webpagina sneller zal laden.

@BotsenBytes volgen