Optimalisatie van hyperlinks

     

Hyperlinks worden gebruikt om te linken naar een ander item binnen of buiten de website. In de tekst op een pagina kan natuurlijk een onderwerp aan bod komen die op een andere webpagina uitgebreider aan bod komt. Maak hiervoor hyperlinks oftewel gebruik hiervoor de <a href>-tag.

Voorbeeld:
<p>Deze tekst gaat over <a href="http://www.botsenbytes.nl">Titel</a> en de zin loopt door.</p>

Bovenstaande HTML is ter illustratie en geeft aan hoe je de hyperlinks het beste kan plaatsen. Gewoon midden in een zin is het mooiste. Een zoekmachine ziet dan het woord Titel en zal ervan uitgaan dat de pagina waar de link heen gaat ook over Titel gaat. Voorwaarde is wel dat de pagina Titel dan ook daadwerkelijk over dit onderwerp gaat.
Zorg er ook voor dat je tekst niet volgestopt wordt met links. Maximaal 3 per tekst is aan te houden. Anders zal een zoekmachine de pagina bestempelen als spammer en dat wil je niet. Voor het gemak van de bezoeker is het ook van belang dat de link zichtbaar is. Maak de opmaak van de tekst van een link niet gelijk aan die van de rest van de inhoud. Een onderstreepte link is voor de meeste gebruikers al duidelijk genoeg en dus hoeven we de ouderwetse, lelijke, blauwe links die we ooit hadden niet meer te zien.

SEO voor interne links

De hyperlinks moeten niet alleen naar pagina's wijzen buiten de eigen website maar ook, en voornamelijk, naar pagina's binnen de website. Deze interne links zijn voor de gebruiker belangrijk maar ook voor de zoekmachines om te zien hoe alle webpagina's in elkaar vallen en bij elkaar horen. Probeer een soort spinnenweb te creƫren van interne hyperlinks binnen de website. Dit maakt het voor de bezoeker overzichtelijk en voor de zoekmachines gemakkelijk om verbanden tussen pagina's te zien.

Broodkruimels

De broodkruimel techniek is vooral om duidelijkheid te geven aan de gebruiker over waar deze zich bevindt op uw website.

Als voorbeeld:
U bevindt zich hier: Botsenbytes.nl > Academie > SEO > optimalisatie van hyperlinks

Plaats een dergelijk voorbeeld op een logische plaats. Bijvoorbeeld net boven of onder de tekst van de webpagina. De zoekwoorden als Botsenbytes.nl, Academie en SEO krijgen in dit geval een link naar de betreffende pagina. Voor de bezoeker een stukje overzicht en de mogelijkheid om gemakkelijker door een website te navigeren. Het andere voordeel is dat de zoekmachines deze hyperlinks ook zien en op deze manier gemakkelijker en beter kunnen zien hoe de website in zijn volledigheid in elkaar steekt. Hiernaast zijn deze broodkruimels een gemakkelijke methode om het interne spinnenweb te realiseren.

No follow hyperlinks

Zoekmachines hebben over het algemeen een hekel aan spam. Toch wordt er op het internet een heleboel geld verdiend met het maken en weergeven van reclames. Deze reclames hebben over het algemeen niet zoveel te maken met de inhoud van de webpagina waar deze reclame vertoont wordt. Om te voorkomen dat een webpagina gezien wordt als spammer door de zoekmachines, en om de zoekmachines te laten weten dat de link geen connectie heeft met de inhoud van de pagina, gebruiken we de NoFollow-tag.

Voorbeeld:
<a href="http://www.botsenbytes.nl" rel=nofollow >Titel</a>

Het voorbeeld hierboven laat zien hoe de nofollow-tag geplaatst wordt. Naast dat een serieuze website op deze manier niet bestempeld wordt als spammer geef je ook je eigen zuurverdiende plek in de zoekmachines weg aan een website die daar misschien niet zo netjes mee omgaat. Dit heeft indirect dan ook weerslag op je eigen website.
Op de diverse softwarepakketten voor eigen fora, gastenboeken en berichtenboxen is het meegeprogrameerd; de hyperlink die een bezoeker als commentaar op je website zet wordt direct ingesteld als nofollow. Het is goed om dit te controleren. Het zou zonde zijn om erg veel werk te stoppen in het perfectioneren van de zoekmachineoptimalisatie op een website en het vervolgens weg te geven aan spammers die hun eigen spammende webpagina's promoten ten koste van de website waar zo hard aan gewerkt is.