Wifi interferentie

       

Interferentie in het wifi netwerk is bij alle internetproviders een van de meest gehoorde klachten. Helaas is het zo dat de meeste mensen geen idee hebben hoe het precies werkt. Toch geven de meeste providers goede uitleg over hoe het wifi te optimaliseren is maar wordt hier door de gebruikers nog te weinig naar gekeken.

Interferentie door andere wifi netwerken

De meest voorkomende interferentie zijn andere wifi netwerken. Doordat de meeste wifi apparatuur ingesteld staat automatisch de kanalen te kiezen is het vaak zo dat het wifi apparaat van kanaal wisseld waardoor de gebruiker het idee heeft dat het internet alweer uitvalt. Het vastzetten van de wifikanalen lost dit probleem in elk geval op omdat het wifi apparaat niet steeds meer van kanaal wisseld. Helaas kom je dan, met name op de 2,4 GHz band vaak andere wifi netwerken tegen die over hetzelfde kanaal uitzenden of op de aangrenzende kanalen zitten waardoor het wifinetwerk aanzienlijk beperkt wordt. Het resultaat hiervan is dat de verbinding langzamer zal zijn of zelfs helemaal niet te maken. Door inzicht te krijgen wat er in de omgeving gebeurt met betrekking tot wifi netwerken kan een kanaal vast gezet worden die niet, of zo min mogelijk, gebruikt wordt door andere wifi netwerken. Een veelgebruikte app hiervoor is de Wifi Analyzer. Vanwege het feit dat het 5 GHz wifi een stuk minder gangbaar is en omdat de verschillende kanalen hier geen overlap hebben heeft het 5 GHz hier niet zo veel last van.

Wifi demping

Nadat de wifikanalen zo optimaal mogelijk zijn ingesteld komt men tot de ontdekking dat men op de zolderkamer nog steeds geen wifibereik heeft. Oudere woningen hebben hier vaak minder last van dan moderne woningen. De oorzaak zit in meerdere factoren. In de eerste instantie komen de meeste aansluitingen in oudere woningen vaak binnen in de woonkamer en bij nieuwere woningen vrijwel altijd in de meterkast. Het nadeel van deze meterkast is dat alle aansluitingen voor gas, water ligt en internet hier binnen komen. Alle buizen en bekabeling die hierbij komen kijken zorgen voor demping op het wifi signaal waardoor het wifi al gedempt word voordat deze een meter ver is. In oudere huizen staat het modem dan vaak vrij ergens in de woonkamer waardoor deze demping een stuk minder is.

Naast bovenstaande heeft een nieuwer huis nog een nadeel ten opzichte van een ouder huis. Over het algemeen heeft een nieuwer huis meer (gewapend-)beton, meer bekabeling door de muren/plafonds, etc. Wederom zorgt al dat extra materiaal voor demping op het wifi signaal. Meestal is extra apparatuur ter aanvulling van het wifi apparaat van de internetprovider dan noodzakelijk.

Andere interfererende factoren

De lijst nog niet compleet. Er is nog een heel scala van apparatuur waar men niet direct aan denkt. Met name het 2,4GHz wifi heeft hier last van. Dit komt omdat de 2,4 GHz band een beetje een frequentie-afvalputje geworden is. Veel andere apparatuur, naast wifi, maakt hier namelijk ook gebruik van. Denk hierbij aan magnetrons, BlueTooth apparaten, babyfoons, videofoons, hulp apparatuur voor slechthorenden, afstandsbestuurbare auto's, drones, lampen, afstandbedieningen, alarmsystemen en zo meer hebben allemaal een storende werking op wifi. Verder worden apparaten als smartTV's en zonnepanelen vaak met een eigen wifi netwerk gekoppeld aan het wifi netwerk van de internetprovider. Deze zenden uit over hetzelfde wifikanaal als het wifi van de provider (vanwege de koppeling) en omdat dit, in de meeste, gevallen niet aangepast kan worden zorgt dit meteen ook voor interferentie op het eigen netwerk.

Diezelfde koppeling geldt ook voor het Hotspot netwerk van de internetprovider. Op zich een mooie functie die ervoor zorgt dat men via wifi het internet op kan als men op een andere locatie is. Mijn advies is; maak je zelf geen gebruik van de Hotspot? Schakel ze dan uit. Deze Hotspots zijn namelijk ook gekoppeld aan het eigen wifi netwerk en zend altijd uit op hetzelfde kanaal. De reden hierachter us simpel; het wifi apparaat van de provider zend uit via 1 apparaat. Deze kan maximaal over 1 kanaal gelijktijdig uitzenden. Dit zorgt helaas wel voor interferentie op het eigen wifi netwerk. Voor wifi apparatuur waar een gastnetwerk inesteld kan worden geldt over het algemeen hetzelfde.

En dan zijn er nog de factoren die het uiterste vergen van uw wifinetwerk wat er veelal voor zorgt dat andere apparaten er geen of slecht verbinding mee kunnen maken. Draadloze videoverbingen (met name op High Defenition en/of 4K zijn hier voorbeelden van), gamecomputers (vaak een videoverbinding) en draadloze audio apparatuur kunnen er voor zorgen dat het wifinetwerk dusdanig belast wordt dat een gewone internetverbinding niet of maar heel langzaam mogelijk is. Videoverbindingen worden om deze reden dan ook altijd bedraad geadviseerd. Voor draadloze audio kan vaak, via een accesspoint, een eigen wifinetwerk gecreeerd worden naast het wifinetwerk welke voor het gewone internetgebruik.

Wifi problemen oplossen

Maar waarom maken de prividers hun wifi apparatuur niet gewoon sterker? Dat is dan de veelgehoorde vraag. Het antwoord is vrij simpel. Draadloze apparatuur is gebonden aan wetgeving. Deze geeft de maximale kracht aan waarmee apparatuur uit mag zenden. Dit heeft te maken met mogelijke schadelijke straling waar overigens nog geen bewijs voor gevonden is. Na het lezen van bovenstaande informatie behoeft er waarschijnlijk geen uitleg meer te komen waarom geen enkele provider het wifi volledig garandeerd. Meestal is correct instellen van bestaanden apparatuur afdoende maar in andere gevallen is er meestal aanvullende apparatuur nodig zoals Access Points om overal afdoende wifi te krijgen. Uiteraard kan Bots&Bytes daarmee helpen!

@BotsenBytes volgen