Welke internetsnelheid heb ik nodig?

     

Alle Nederlandse, bekabelde, internetproviders leveren hun diensten op basis van een bepaalde snelheid. Sommigen garanderen hun snelheden en andere providers leveren tot een bepaalde snelheid op basis van Best effort. Oftewel; ze doen hun best maar of je de snelheid haalt is nog maar de vraag. Dat is op zich nog best overzichtelijk maar wat voor internetsnelheid heb ik nodig als ik diensten als VOIP, Remote Desktop of een 4K videoverbinding wil draaien zonder problemen?

Benodigde snelheid voor VOIP

VOIP, Voice Over IP oftwel Telefonie over het internet gebruikt op zichzelf niet zoveel snelheid. Voor de vroegere analoge telefonieverbindingen was een maximale snelheid van 56kbps meer dan voldoende. Toch zijn de technieken veranderd en is er voor een VOIP verbinding toch iets meer snelheid nodig dan dat het geval was in de analoge tijd.

Aantal gelijktijdige
telefoongesprekken
Minimaal benodigde
snelheid
Aanbevolen snelheid
1 100 Kbps Up & Down 3 MBps Up & Down
3 300 Kbps Up & Down 3 MBps Up & Down
5 500 Kbps Up & Down 5 MBps Up & Down
10 1 MBps Up & Down 5-10 MBps Up & Down

QOS (Quality of Service) voor VOIP

VOIP heeft een stabielere verbinding nodig dan normaal internet. Als er bij het downloaden van een bestand een deel weg valt dan vraagt de software van de gebruiker het deel gewoon opnieuw aan zonder dat je dat als gebruiker echt in de gaten hebt. Bij telefoongesprekken werkt dat zo niet. Als hier delen wegvallen zullen er delen van het gesprek wegvallen die niet even naadloos opnieuw opgevraagd kunnen worden.

VOIP instellingen

- UDP/5060 – Priority: High;
- UDP/6060 – Priority: High;
- UDP/16384 tot 32768 – Priority: High

Deze hoge prioriteit zorgen ervoor dat de VOIP verbinding voorrang krijgt op het 'normale' internetverkeer. Voor POIP (Pin over IP) gelden dezelfde waarden en snelheden als voor VOIP.

Benodigde snelheid voor Remote desktop

Een verbinding met een computer op afstand is helaas niet zo zwart-wit als een VOIP-verbinding. Dit is namelijk afhankelijk van diverse instellingen zoals de beeldkwaliteit, framerate (snelheid waarmee het beeld op je scherm zich ververst in fps; Frames per Seconde), aantal pixels, etcetera.
Voor een teamviewer verbinding wordt per verbinding een minimale snelheid aanbevolen van 6MBps Download en 1 MBps Upload. Dit is dan meestal een SD-kwaliteit bitmap met een framerate van ongeveer 10 fps. Ter vergelijking; Een gewoon beeldscherm heeft een framerate van rond de 60fps.

Een voorbeeld:
Je hebt een remote desktop verbinding nodig met een HD verbinding. Een 1080p beeldscherm heeft 1920 pixels maal 1080 pixels = 2.073.600 pixels. Elke pixel gebruikt 16 bits aan kleur (2 Byte). Dus is het aantal pixels op het scherm (2.073.600) maal 2 Bytes = 4,147,200 Bytes of ∼ 4MB.

Een verbinding van 4MB valt nog wel mee zou je zeggen. Maar nee; dan komt de framerate weer om de hoek kijken. Die 4MB is nodig voor 1 beeld. Gebruik je dus een framerate van 10 frames per seconde dan heb je dus een minimale downloadsnelheid van 40MBps down nodig en de computer of server waar het beeld vandaan komt dus dezelfde uploadsnelheid.
Wil je vervolgens echt HD-kwaliteit hebben zoals op je computer en dezelfde beeldsnelheid (dus 60Fps) dan heb je dus dezelfde 4MB nodig maal je framerate en dat zou dan in dit geval 240 MBps down zijn. Door Team Viewer 12 wordt dit ook gewoon ondersteund en dus waarschijnlijk ook gebruikt.
Toch is ook deze snelheid niet absoluut. In het bovenstaande voorbeeld zou een downloadsnelheid van minimaal 240 MBps wel aanbevolen worden maar in de praktijk zal dat bij lange na niet altijd nodig zijn. Net als bij het video signaal voor VOD (Video On Demand) via de kabel is de maximale snelheid meestal niet nodig omdat voor elk frame alleen de wijzigingen worden doorgegeven en niet het gehele beeld. Gebruik je dus een remote desktop verbinding vanwaar je in bijvoorbeeld een Excel Sheet werkt dan zal dit veel minder belastend zijn dan als je via dezelfde verbinding video's afspeelt.

Nog een voorbeeld:
Iemand wil een Remote Desktopverbinding met een SD-kwaliteit. We gebruiken hier de PAL normering welke in Europa de standaard is. Hiervoor is de beeldgrootte 720×576 pixels. Dit zijn dus 414.720 pixels. Elke pixel gebruikt 16 bits aan kleur (2 Byte). Dus is het aantal pixels op het scherm (414.720) maal 2 Bytes = 829.440 Bytes of ∼ 0,9MB.

Gebruik je voor dit voorbeeld een framerate van 10fps dan heb je een minimale snelheid nodig van ongeveer 9 MBps. Wil je dan echt een betere kwaliteit dan is een framerate van 40 fps meer dan voldoende. Hier zou je dan een minimale aanbevolen downloadsnelheid van 36 MBps nodig zijn.
Mocht iemand een remote desktop verbinding gebruiken die de NTSF norm gebruikt. Dan gebruik je voor een SD verbinding een beeldgrootte van 640×480 pixels. Hiervoor heb je met dezelfde rekensom 614.400 Bytes of ∼ 0,6MB per frame nodig. Met 40 fps kom je dan uit op 24 MBps minimale aanbevolen download snelheid.

Benodigde snelheid Streaming video

Videodiensten als Netflix zijn natuurlijk ook afhankelijk van de snelheden die bij hun klanten geleverd worden. Zij geven onderstaande aanbevolen snelheden aan:
· 3,0 megabit per seconde - Aanbevolen voor SD-kwaliteit;
· 5,0 megabit per seconde - Aanbevolen voor HD-kwaliteit;
· 25 megabit per seconde - Aanbevolen voor Ultra HD-kwaliteit.
Bovenstaande komt rechtstreeks van de website van Netflix af. Het zal je hier opgevallen zijn dat de snelheden hier wel een heel stuk lager zijn dan voor Remote Desktop en dat is toch ook een videoverbinding? Dat klopt inderdaad. De uitleg bij Remote Desktop is puur theoretisch. Zoals daar ook al aangegeven is zal een videoverbinding niet vaak elk losse frame 100% vervangen maar alleen de pixels die in een frame wijzigen. Hierdoor zal je in de praktijk ongeveer 20% tot 50% gebruikt worden. Hiernaast kan een video van tevoren al geladen worden. Immers het is al bekend hoe de volgende frames eruit moeten zien. Dit noemt men bufferen.

Bij een Remote Desktop verbinding is dit bufferen niet mogelijk want de gebruiker kan voor een volgend frame wel de opdracht gegeven hebben om een nieuw programma te openen wat dan ook weergegeven moet worden om nog maar te zwijgen over de muis die onvoorspelbaar heen en weer gaat over je scherm. Die muis zal echter niet zoveel invloed hebben op de snelheid maar je wil wel graag dat deze het liefst direct reageert in plaats van 1 a 2 seconden later.

Verder zendt Netflix de meeste video's uit met een framerate van 23.976 fps. Ook dit houdt de snelheid die nodig is lager. Er zijn een aantal video's te verkrijgen met een framerate van 59.940 fps. Met deze laatste beeldsnelheid in combinatie met een Ultra HD (4K) video ga je het met een downloadsnelheid van 25MBps ook niet redden zonder af en toe wat blokkerig beeld te hebben.

@BotsenBytes volgen